fbpx

Българите трети в ЕС по собствени жилища без кредит и ипотека

46% от населението на ЕС живее в апартаменти, малко над една трета (35%) в самостоятелни къщи, а 19% живее в двуфамилни къщи. Това сочат данните на Евростат за 2019 година.

Апартаментите са най-често срещаният тип пребиваване в 14 държави-членки, най-вече в Латвия (66% от хората живеят в апартаменти), Испания (65%) и Естония (61%). Държавите-членки с най-малък дял от населението си, живеещо в апартаменти са Ирландия (8%) и Холандия (21%).

България е по средата, като обитаващите апартаменти и самостоятелни къщи са почти изравнени, по около 48 процента.

Повече от две трети от населението живее в самостоятелни къщи в Хърватия (68%), следвана от Словения (66%), Унгария и Румъния (и двете 65%) и Дания (54%). Холандия и Ирландия са единствените държави-членки на ЕС, в които повече от половината от населението живее в двуфамилна къща.

70% от населението на в ЕС живее в собствена къща или апартамент. Тук България е трета с 81,8% обитаващи собствено жилище, което няма ипотека или жилищен кредит. Отделно от това 2,3% от българите живеят в собствен дом, но с ипотека или кредит.

Тенденцията е във всички държави-членки на ЕС собствениците да са повече от наемателите, като най-висок е делът на собствениците в Румъния (96%), а най-нисък в Германия (51%) и Австрия (55%).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"