fbpx

ББР остана без надзор, Петков уволни двама

Българската банка за развитие остана без Надзорен съвет, след като министърът на икономиката Кирил Петков уволни двама от членовете на надзора. Това стана „на живо“, след като Митко Симеонов и Велина Бурска отказаха да се явят на среща с министъра, която предварително бе обявено, че ще се излъчва онлайн.

От срещата се очакваше надзорниците публично да запознаят министъра, който е принципал на държавната банка, какви контролни функции са извършвали, така че да се спазват правилата за кредитиране на малки и средни предприятия.
Преди седмица Кирил Петков изнесе имената на 8-те най-големи клиенти на ББР, които са получили близо 1 милиард лева заеми.

Днес Петков обяви също така, че от 1,9 млрд. лева, дадени към частния сектор, 1,8 млрд са за Топ 20 на кредитополучателите.

Това е пълно безобразие и няма нищо общо с визията за ББР, която ние всички очакваме, заяви Петков.

По думите му, тази банка не е, за да се конкурира с търговските банки, а трябва да повишава конкурентоспособността на малките предприятия, до спомага за повишаване стандарта на живот.

В същото време двамата надзорници, Симеонов и Бурска, са гласували против предоставянето на поисканата от министъра информация за раздадените големи кредити от банката. Освен това двамата са бойкотирали плащането на такса към БНБ за разглеждане на предложението за тяхната смяна в надзора.

Нямам друг избор, от днес с мое нареждане Митко Симеонов и Велина Бурска са уволнени. След днешна дата за всяко свое действие те ще носят съдебна отговорност. Законът ми го позволява„, заяви министър Петков.

Той обяви имената на хората, които ще предложи на БНБ за нови надзорници. Това са Васил Щомов и Валентин Михов, и двамата завършили престижни световни университети и работили в топ финансови институции.
Сменяме експертите от Агенцията за приватизация с топексперти, завършили най-добрите университети и работили в редица международни банки„, посочи министър Петков.

По думите му, от днес ББР няма да има опериращ надзор и това ще е така, докато БНБ не прецени дали предложените двама нови членове, не са подходящи, уточни министърът.

В Надзорния съвет на ББР остава сегашният председател Стамен Янев, който бе доскорошен заместник-министър на икономиката в правителството на Бойко Борисов. Той влезе в надзора на банката през август 2020 г. и единствен се отзова и участва на днешната среща при министъра.

През цялото време съм се опитвал да получа информация за големите кредитни експозиции на банката. Не срещнах разбиране от колегите„, заяви той пред министъра и посочи, че е имало затруднена комуникация между надзора и Управителния съвет на банката.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"