fbpx

Без германски туристи през май и юни по морето

Германските туроператори са анулирали почивките до България за началото на летния сезон, обявиха представителите на компаниите у нас по време на започналия Черноморски туристически форум, пише „Сега“.

По думите на Калин Сутев, управител на „Дестинейшън Туристик Сървисис“, всички пътувания за май и юни до България са анулирани и пренасочени от германския туроператор DER Touristik.

Авиокомпанията „Бългериън ер чартър“ също е прекратила полетите от Германия до летищата Варна и Бургас до края на юни. Наскоро това са сторили и британските туроператори.

Две са големите причини за отказите – влизането на България в тъмночервената зона на германския Институт „Роберт Кох“, в която попадат страните с висок риск за разпространение на Ковид-19, както и това, че здравните власти у нас още не са внесли яснота за правилата, по които ще работи туристическата индустрия в условия на продължаваща епидемия.

„За немския пазар ни крепи възможността за last minute програми за юли, август и септември, ако успеем да излезем от червената зона до средата на май. За тогава са очакванията и за големите обеми“, коментира Сутев.

България не се класира сред 10-те най-желани дестинации за лято 2021, показва проучване на DER Touristik сред германските туристически агенции, цитирано от изданието. Основните записвания са за почивки във вътрешността на Германия, в Австрия, Швейцария, Италия, Испания, Гърция, Кипър, Италия и Хърватия.

Според Нина Чамова, генерален мениджър на „Сънтурс“, Гърция, Турция и Кипър се рекламират много добре като безопасни дестинации, докато България няма никаква кампания в тази посока. 

Иван Грошев, управител на МТС България, смята, че и тази година няма да има раздвижване на руския пазар.

Британският концерн Jet2Holidays вече отложи програмата си за 24 юни и анулира всички почивки за началото на сезона. Грошев очаква България да попадне в жълтия коридор във Великобритания, което означава да не е сред безопасните дестинации за пътувания през лятото.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"