fbpx

Без нови инвестиции не може да се увеличат доставките на азерски газ

Според информацията за потвърдените газови запаси на Азербайджан, тяхното количество се равнява на 2,6 трилиона кубични метра, като за доставката на природен газ от Азербайджан за Европа се разработва и 3500-километровия Южен газов коридор. Това изтъква президентът на страната Алиев в речта си относно „Ролята на Азербайджан за енергийната сигурност” на Международния форум, състоял се в Италия, съобщават trend.az и Blacksea-caspia.

Президентът припомня, че наскоро Азербайджан и Европейската комисия са подписали Меморандум за разбирателство за стратегическо партньорство в енергийната област, който предвижда увеличаване на износа на газ за Европа до 20 милиарда кубически метра годишно.

По думите му обаче, трябва да предприемем важни стъпки – политически решения, технически подходи и, разбира се, инвестиции, тъй като капацитетът на Южния газов коридор в различните участъци е различен. Трансанадолският газопровод има капацитет от 16 милиарда кубически метра, като се планира да бъде разширен до 32 милиарда кубически метра, а Трансадриатическият газопровод има капацитет 10 милиарда кубически метра и е почти пълен, така че трябва да се разшири до поне 20 млрд.к.м. Разбира се, това ще изисква допълнително финансиране. Като държава и инвеститор, ние сме готови да го направим, но същото трябва да направят и останалите членове от нашия екип, отбелязва Алиев.

Той информира, че след започването на руско-украинската война, повече от 10 държави са се обърнали към Баку с офциално искане за увеличаване на доставките или стартиране на такива, като между тях са и страни, които вече получават азерски газ, като Турция, Грузия, Италия, България и много други.

Междувременно стана ясно, че на среща в Баку министърът на Азербайджан и българския икономически министър са обсъдили въвеждането на IGB в търговска експлоатация и доставките на природен газ в България в рамките на разширението на Трансадриатическия газопровод. Става ясно, че съгласно прогнозите, до края на годината в България ще бъдат изнесени около 600 милиона кубически метра природен газ.

Отбелязва се, че интерконекторът IGB ще осигури транспортирането на газ от нови находища, което го прави ключов елемент на енергийната сигурност на България и част от националния план за диверсификация на източниците на природен газ. Дебитът на газопровода възлиза на три милиарда кубически метра природен газ с възможност да бъде повишен до пет милиарда кубически метра. Половината от пропускателната способност на интерконектора вече е резервирана.

Като следващ етап от енергийната стратегия на Азербайджан президентът посочи инвестирането във възобновяеми източници на енергия. Алиев заяви, че вече са направени множество оценки на потенциала от възобновяема енергия в Азербайджан, като само в азербайджанския сектор на Каспийско море има доказан потенциал възлизащ на 157 гигавата енергия.

Днес говорим за това как да доставим нашата електроенергия в Европа през вече съществуващата линия, която минава през Грузия, Турция и България към вътрешността на Европа“, съобщама още Илхам Алиев пред участниците във форума.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"