fbpx

Путин заплаши, че ще преосмисли зърнената сделка

Президентът Владимир Путин заяви, че Русия и развиващият се свят са били „измамени“ от сключената с посредничеството на ООН украинска сделка за износ на зърно, обещавайки да преразгледа условията й, за да ограничи страните, които могат да получават пратки, съобщава Ройтерс.

Говорейки на икономически форум в град Владивосток, Путин се прицели в сделката, сключена с посредничеството на Турция и ООН, като каза, че износът на украинско зърно не отива в най-бедните страни в света, както е предвидено първоначално предвидено,

Това, което виждаме, е нагла измама… измама от страна на международната общност на нашите партньори в Африка и други страни, които имат остра нужда от храна. Това е просто измама„, заявява руският президент.

Путин предупреждава за глобална продоволствена криза, ако ситуацията не бъде решена и заявява, че ще се свърже с президента на Турция Тайип Ердоган, за да обсъдят изменение на сделката, за да се ограничи кои страни могат да получават пратки.

Очевидно е, че с този подход мащабът на хранителните проблеми в света само ще се увеличи… което може да доведе до безпрецедентна хуманитарна катастрофа“, посочва Путин.

Той обвини Запада, че действа като колониална държава, като по думите му, но без да посочва източник на информацията, само два от 87 кораба, превозващи 60 000 тона продукти, са отишли в бедни страни.

Така е – те някога са били колонизатори и са си останали такива отвътре“, обвинява той европейските страни, пише още Ройтерс.

„Почти цялото зърно, изнасяно от Украйна, се изпраща не в най-бедните развиващи се страни, а в страните от Европейския съюз“, посочва още Путин на икономически форум във Владивосток.

Данните на ООН показват, че Турция е била най-честата отделна дестинация за пратки от Украйна, като товарите отиват и в Китай, Индия, Египет, Йемен, Сомалия и Джибути.

Путин съобщи още, че някои ограничения върху износа на торове от Русия са облекчени, но „хитрите санкции“ все още усложняват руската търговия.

Москва твърди, че й е било обещано премахването на някои логистични санкции, които според нея нарушават собствения й износ на селскостопански продукти и торове, в замяна на облекчаване на военната блокада на южните пристанища на Украйна.

Няма директни санкции срещу продукти, но има ограничения, свързани с логистиката, товарите, плащанията и застраховките. Много от тези елементи на ограничения остават„, изтъква Путин.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"