fbpx

Китай започва да плаща за руския газ 50:50 в рубли и юани

Газпром и Китайската национална петролна корпорация са подписали няколко споразумения, включително за използването на руски рубли и китайски юани за плащане на доставките на руски природен газ за Китай, съобщава Газпром, цитиран от Ройтерс.

Споразуменията са в допълнение към сделката между тях от февруари за увеличаване на доставките на газ от 2023 г. през източния маршрут на тръбопровод Китай-Русия, укрепвайки енергийния съюз във време на обтегнати връзки между Русия и Запада, изтъква агенцията.

Главният изпълнителен директор на „Газпром“ Алексей Милер посочва в изявление, че разрешаването на плащания в руски рубли и китайски юани е „взаимно изгодно“ за „Газпром“ и китайската държавна CNPC.

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Китай ще плати на „Газпром“ по схемата 50-50 между рублата и юана.

От Газпром информират, че линейната част от газопровода от находището Ковиктинское в района на Иркутск до находището Чаяндинское в Якутия е почти завършена. Очаква се газът от находището Ковикта да потече към тръбата за Китай „Силата на Сибир“ преди края на 2022 г.

От компанията гарантират, че ще бъде осигурено изпълнението на договорните задължения на Газпром за увеличаване на обема на доставките на газ за Китай през 2023 г.

Ройтерс припомня, че през февруари Китай и Русия подписаха 30-годишен договор за доставка на 10 милиарда кубични метра газ годишно. От „Газпром“ заявяват, че основните технически параметри на доставките са фиксирани и е започнал проектирането на газопровода.

Русия вече изпраща газ до Китай чрез своя тръбопровод „Силата на Сибир“, който започна доставки през 2019 г., както и чрез транспортиране на втечнен природен газ (LNG). Тя е изнесла 16,5 милиарда кубически метра газ за Китай през 2021 г.

Съгласно предварително изготвените планове Русия ще увеличи годишния пренос на газ по тръбопровода до Китай до 38 милиарда кубични метра до 2025 г. от 5 милиарда кубични метра през първата година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"