fbpx

ЕК обяви 5 спешни мерки за енергийна сигурност и подпомагане

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен направи специално изявление във връзка с енергийната ситуация в съюза на фона на войната в Украйна и поведението на русия на енергийния пазар.

ЕЕ предлага набор от незабавни мерки, които ще защитят уязвимите потребители и предприятия и ще им се помогне да се адаптират, изтъква фон дер Лайен:

  • Първо, интелигентно спестяване на електроенергия. Това, което се промени, е, че световното енергийно снабдяване е оскъдно. Това налага интелигентно намаляване на търсенето. Нуждаем се от стратегия за изглаждане на пиковете, които движат цената на електроенергията.
    Ще предложим задължителна цел за намаляване на потреблението на електроенергия в пиковите часове. И ние ще работим в тясно сътрудничество с държавите-членки, за да постигнем това.
  • Второ, ще предложим таван на приходите на компаниите, произвеждащи електроенергия с ниски разходи. Източниците на енергия с ниско съдържание на въглерод носят неочаквани приходи, които не отразяват производствените им разходи. Сега е време потребителите да се възползват от ниските разходи за нисковъглеродни енергийни източници, като възобновяеми източници.
    Затова ще предложим пренасочване на тези неочаквани печалби, за да подпомогнем уязвимите хора и компаниите да се адаптират.
  • Трето, същото трябва да важи и за неочакваните печалби на компаниите за изкопаеми горива. Петролните и газовите компании също реализираха огромни печалби. Затова ще предложим солидарна вноска за компаниите, работещи с изкопаеми горива. Защото всички източници на енергия трябва да помогнат за справяне с тази криза.
    А държавите-членки трябва да инвестират тези приходи в подкрепа на уязвимите домакинства и да инвестират в чисти местни енергийни източници.
  • Четвърто, компаниите за енергийни услуги трябва да бъдат подкрепени, за да се справят с нестабилността на пазарите. В момента от тях се иска да предоставят неочаквано големи суми средства, което застрашава капацитета им за търговия и стабилността на бъдещите пазари. По този начин ще помогнем за улесняване на ликвидната подкрепа от държавите-членки за енергийните компании. Ние ще актуализираме нашата временна рамка, за да позволим държавните гаранции да бъдат предоставени бързо.
  • И пето, ще предложим таван на руския газ. Целта тук е много ясна. Трябва да намалим приходите на Русия които Путин използва, за да финансира тази жестока война срещу Украйна.

В заключение председателят на ЕК обръща внимание, че в началото на войната тръбопроводният газ на Русия е 40% от целия вносен газ в ЕС. Днес той е намалял до едва 9% от вноса.

Чрез диверсификация са увеличени доставките на LNG или тръбопроводен газ от САЩ, Норвегия, Алжир, Азербайджан и други. Например Норвегия сега доставя повече газ на ЕС, отколкото Русия, като съюзът прави огромни инвестиции в местни възобновяеми източници чрез RePowerEU.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"