fbpx

Заплахите пред Европа: Русия, Китай, US банките

Шефът на Deutsche Bank Кристиан Севинг, който дава по-мрачна оценка на германската икономика, предупреди, че Китай е значителен риск за нацията и че Европа се нуждае от големи банки, за да отблъсне американските конкуренти, съобщава Ройтерс.

По думите на Севинг Германия „вече няма да може да предотврати рецесия“, след като стана твърде зависима от руската енергия.

Припомня се, че Русия спря доставките на газ през основния тръбопровод за Германия, засилвайки икономическата битка между Москва и Европа и увеличавайки перспективите за рецесия и енергийни ограничения в някои от най-богатите страни в региона.

Севинг, говорейки на банкова конференция във Франкфурт, посочи, че Европа е научила колко опасно е да бъдеш „твърде зависима от отделни държави или региони“.

Той също така предупреждава, че Германия сега трябва да се изправи пред „неудобния въпрос“ да се справи с Китай, като се има предвид неговата „нарастваща изолация и нарастващо напрежение“. „Намаляването на тази зависимост ще изисква промяна, не по-малко фундаментална от отделянето от руската енергия“, изтъква банкерът.

Загрижеността на Севинг за икономическите перспективи е повторена от главния изпълнителен директор на UniCredit Андреа Орсел, който казва, че Европа е изправена пред „относително плитка“ рецесия, мъзстановяването от която се очаква през 2024 г. или по-късно.

Марк Брансън, ръководител на германския регулатор на финансовия пазар BaFin, отбелязва по време на конференцията, че неговият институт все още се опитва да определи къде са свързаните с енергията рискове в кредитните портфейли на банките.

Севинг поднови и призивите за евентуална трансгранична банкова консолидация в Европа.

Размерът има значение в банкирането – и ако не искаме да предадем игралното поле на американците, Европа трябва да създаде подходящите условия за големите банки“, изтъква той. „Доминирането на американските банки не е природен закон“, отбелязва шефът на Deutsche Bank.

Андреа Орсел е съгласен, че на европейските банки им липсва мащаб и че консолидацията ще се случи в крайна сметка.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"