fbpx

Кабинетът поиска от БЕХ 970 млн. лева за компенсиране скъпия ток за бизнеса

„Български енергиен холдинг“ да внесе към Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ 970 млн. лева одобри кабинетът на днешнтото си заседание.

Индикативният размер на вноската, средства за която следва да се осигурят на БЕХ от дъщерните му дружества – производители на електрическа енергия, е изчислен на база отчетни данни за месец август и прогнозни за месец септември 2022 г.

Средствата са предвидени за покриване на разходите за изпълнение на Програмата за компенсиране на разходите на небитови крайни клиенти за електрическа енергия и на операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи за закупуване на количествата електрическа енергия, потребена за технологични разходи за периода от 1 юли 2022 г. до 30 септември 2022 г.

Припомня се, че съгласно актуализацията на бюджет 2022 фондът следва да компенсира небитовите крайни клиенти на електрическа енергия в размер 100% от разликата между реалната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента „Ден напред“ на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД, за съответния месец и базовата цена от 250 лв./MWh за периода от 1 юли до 31 декември 2022 г.

В последните дни обаче, икономисти, сред които и Георги Ангелов, коментираха, че всички браншове получават едни и същи компенсации от държавата за скъпия ток, въпреки че има много бизнеси, които бележат рекордни печалби.

Може би вече компенсациите за тока на бизнеса достигнаха около 1 млрд. лв. на месец. Толкова много даваме. Ние даваме повече за компенсации на тока на бизнеса, отколкото за пенсии вече. Въпросът е, че тези, които страдат от високите цени на енергията и тези, които печелят от високите цени на енергията, ние и на едните, и на другите им даваме една и съща компенсация, т.е. това е прахосване на публични средства„, изтъква икономистът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"