fbpx

Безпаричие в „Автомагистрали“

Автомагистрали” ЕАД е пред колапс заради блокирани от принципала банкови сметки“. Под това заглавие държавната компания разпространи съобщение до медиите по повод действията на регионалния министър Комитова .

Изтъква се, че дружеството е поставено в невъзможност да извършва редовните си месечни плащания към доставчици на услуги и суровини, което ще блокира дейността му.

Предупреждава се, че действията на министъра вече оказват негативни последствия в работата на “Автомагистрали” ЕАД и дружеството е заплашено от принудително спиране на дейността, в това число и временно спиране на изграждането на АМ „Хемус“ и разпускане в принудителен отпуска на голям брой служители, в разгара на строителния сезон.

Припомняме, основните претенции към „Автомагистрали“, потвърдени и от одита на Сметната палата, са огромните авансови плащания към подизпълнители, без да има реална строителна дейност и превъзлагането на крупни обекти без обществена поръчка.

В прессъобщението си от Автомагистрали допълват, че съществува сериозна опасност да бъде прекъснато електрозахранването в обекти и бази за поддръжка, както и прекратяване доставките на горива. Натрупват се неодобрени заявки за годишни технически прегледи, за планови ремонти на техниката за зимното поддържане и текущи аварии и проблеми.

Уточнява се, че арх. Комитова е помолила търговските банки да не допускат разплащания над определения от нея лимит от 10 000 лв. на седмица. Сумата обаче е крайно недостатъчна за оперативната работа на дружеството и то да функционира нормално, изтъкват от „Автомагистрали“.

В заключение се предупреждава, че с тези и други подобни действия или бездействия на практика се блокира дейността по изграждането на АМ „Хемус“ и поддръжката на автомагистралите в страната. Това може да доведе до хаос и напрежение за всички пътуващи, за бизнеса, свързан с пътната инфраструктура, а също и за икономиката на страната.

В момента принципалът в лицето на министър Комитова иска в дружеството да влезе временно ръководство. Настоящото обаче блокира това със съдебни жалби.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"