fbpx

Безпрецедентите мерки на СТО за преодоляване на продоволствената криза

164 страни-членки на Световната търговска организация (СТО) успяха да постигнат споразумение за пакет от мерки за преодоляване на продоволствената криза, премахване на субсидиите за риболова и временно премахване на патентите за ваксините срещу Ковид, пише в свой репортаж Capital.fr*.

След интензивни петдневни преговори беше постигнат „безпрецедентен резултат. От много време СТО не беше постигала толкова многобройни и значителни многостранни резултати. Те показват, че СТО е способна да отговори на преизвикателствата на нашето време, заяви генералната директорка на СТО Нгози Оконджо-Иуеала пред ръководителите на делегациите на 164-те страни-членки на организацията. Но СТО все още не е публикувала окончателните текстове. Конференцията имаше за задача, не само да се проивопостави на продоволствената несигурност, създадена от Русия, но и да премахне субсидиите, които улесняват нелегалния риболов и изпразват океаните, временно да премахне патентите за анти-Ковид ваксините и да реформира самата СТО.

Но когато преди седмица започна конференията, надеждата за постигане на споразумение по всички тези теми беше нищожна. Толкова големи бяха различията между отделните делегации. Самата Нгози Оконджо-Иуеала смяташе, че постигането на споразумение само по един или два текста вече ще бъде успех. Срещата продължи 36 часа повече от предвиденото. Накрая обаче генералната директорка удари с чукчето, оповестявайки формалното приемане на текстовете.

Само „временно, целенасочено и прозрачно“ замразяване на износа на храни

Текстът относно продоволствената несигурност беше очакван с най-голямо нетърпение, тъй като не става дума за една обикновена декларация. Войната, водена от Русия, лиши света от зърнени храни и торове, предизвика скок на цените и заплашва с глад милиони хора по света. Приетият документ подчертава важността „да не се налагат забрани и ограничения върху износа“, които да противоречат на правилата на СТО.

Той изисква всички спешни мерки предприети в отговор на продоволствената несигурност, като замразяването на износа „да бъдат временни, целенасочени и прозрачни“ и да имат одобрението на СТО.  Вторият текст защитава закупуването на храни от Световната програма по прехраната от ограничения, които биха могли да бъдат наложени от някои страни.

Риболов: забрана за субсидиите, които насърчават незаконните практики

Практически до последната минута подписването на текста за риболова не беше сигурно. Макар че той беше значително смекчен спрямо първоначалните амбиции, Оконджо-Иуеала го обяви като безспорен успех. Това беше една от основните теми на срещата. Преговорите по нея започнаха още преди 20 години и се вписваха в целите за трайно развитие на ООН. В частност става дума да се забранят някои форми на субсидиране, които могат да насърчат незаконните практики.

За да се подпомогнат развиващите се страни, СТО иска да учреди фонд, който да осигури техническа помощ и да им създаде условия за изпълнението на договора, за да могат техните рибари да се ориентират към по-дълготраен риболов.

Анти-Ковид ваксините: временно премахване на патентите за развиващите се страни

След подължила две и половина години битка срещу Ковид пандемията, страните-членки успяха да се споразумеят за облекчаване на търговията с медицински материали и средства, необходими за борбата срещу нея. Това споразумение е от голямо значение, тъй като позволява преодоляване на ограниченията върху търговията с тези лекарствени средства в момент, когато светът има най-голяма нужда от тях. Така беше одобрено и временното премахване на патентите върху анти-Ковид ваксините, предназначени за развиващите се страни. По тази тема се разрази остра битка между фармацевтичното лоби в развитите страни и многобройните неправителствени организациии. Основната идея е да се облекчи производството на серума.

Страните-членки решиха също така да продължат мораториума върху електронните транзакции въпреки съпротивата на Индия и Южна Африка, които виждат в тях потенциалната възможност за събиране на митнически такси.

Непримиримостта на Индия по време на преговорите

Петте дни на интензивни преговори бяха белязани от непримиимостта на Индия по почти всички теми, включително и за субсидиите, които насърчават свръхриболова. Индийският министър на икономиката Пиюш Гуял, който беше възприеман от много други делегации, като човек стремящ се да затлачи преговорите, подчерта, че неговата страна „не поставя прегради пред каквото и да било“, а „се стреми към постигането на консенсус“.

Индия винаги е била труден търгонски партньор. Индия е известна със своята резервираност при подписването на договори за свободна търговия“, коментира Харш Пант, професор в Кингс Колидж в Лондон.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"