Дунав мост може да е основно ремонтиран най-рано през пролетта на 2023-та

Дунав мост може да е основно ремонтиран най-рано през пролетта на 2023-та

Най-рано през октомври може да започне основен ремонт на българския участък от Дунав мост при Русе. Това е обяснил вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов на среща с посланика на Румъния у нас Бръндуша Йоана Предеску. Двамата са обсъдили липсата на добра транспортна свързаност между съседните държави.

Проектирането на основния ремонт на българския участък от моста между Русе и Гюргево е на финален етап, като се очаква и становището на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Проектът ще определи конкретните ремонтно-възстановителни дейности, прогнозната стойност и срок за изпълнението им. След готов технически проект Агенция „Пътна инфраструктура“ ще обяви обществени поръчки за строител и за надзор. Ако ремонтните дейности започнат до края на тази година, мостът ще е готов през пролетта, е обяснил Караджов.

Той е представил някои приоритетни пътни проекти, след които от ключово значение за двете страни са пътищата по транспортен коридор „Ориент – Източно Средиземноморие“. Идеята е да се изгради магистрала от Видин през Монтана с тунел под прохода „Петрохан“ до София, където да се свърже с АМ „Струма“. От своя страна Румъния трябва да подобри транспортната си инфраструктура към „Дунав мост 2“ от Арат до Калафат. За проекта за магистрала, която да свърже Западна Европа с Атина през Дунав мост 2, вицепремиерът получи подкрепа от еврокомисаря по сближаване и реформи Елиза Ферейра.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"