fbpx

Близо 600 млрд. евро са изпратили имигрантите на свои близки през 2021-ва

Семействата останали в страните си разчитат много на парите, изпратени им от имигрантите. През 2021 г. 577 млрд евро са преведени към страните с ниски и средни доходи, според данните публикувани от Международния фонд за развитие на селското стопанство (IFAD). И това въпреки прогнозите, според които Ковид-пандемията би трябвало да намали тези суми, пише RFI.

Здравните ограничения, и по-специално затварянето на границите, принудиха чуждестранните работници да използват мобилните си телефони, за да извършват паричните преводи. Според авторите на доклада повишението е с 48% през 2021 година.

Разбира се, парите в брой все още заемат първото място, но преводите през мобилните телефони бележат непрекъснат възход. Само Африка е получила 90 млрд. евро. А там цената на преводите е най-висока. Комисионните на компаниите за парични преводи могат да достигнат до 7,8% в Африка, докато средно за света са 6%. Ако този процент спадне до 3%, както се предвижда в Целите за устойчиво развитие на ООН, това би означавало допълнителен приход от 4,6 млрд. евро за семействата на африканските емигранти.

Спасителен пояс

Половината от изпратените суми отива в селскостопанските райони. Това е спасителен пояс за милиони семейства. Тези пари им позволяват да се прехранват, да плащат образованието на децата си, да покриват разходите си за здравеопазване.

Преведените суми към зона Европа-Централна Азия достигнаха 70 млрд. евро. Но войната в Украйна може да доведе до съществено намаляване на тази сума, която представлява жизненовважен източник за финансиране и растеж, най-вече за страните от Ценрална Азия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"