fbpx

Биткойнът напомни способността си да спада рязко

Биткойн спадна с цели 5,7%, на път за най-големия си еднодневен спад от две седмици, след като вълна от разпродажби удари криптовалути и други рискови активи, като акции, съобщава Ройтерс.

Последно цената на най-популярната криптовалута беше надолу с 4,2% до $64 550, след като падна до двуседмично дъно от $63 555, докато етерът падна с 4,4% до $3 355. В същото време биткойнът все още показва ръст от 52% за годината до момента, тъй като инвеститорите се активизираха спрямов борсово търгувани фондове в САЩ, обезпечени със спот биткойни.

Агенцията припомня, че цената на биткойна достигна рекордно високо ниво от близо 74 000 долара в четвъртък миналата седмица, което предизвика известно привличане на печалби, заедно със серия от публикации в САЩ, които предполагаха, че Федералният резерв може да не намали лихвените проценти тази година толкова, колкото се очакваше преди.

През последната седмица биткойнът падна с близо 9%, което е най-големият му седмичен спад от миналия септември, докато етерът загуби 13% след надграждане на основната мрежа ethereum.

Но производителността не е толкова слаба в по-широкия крипто комплекс. По-малките токени, известни също като „алткойни“, са привлекли свои собствени потоци. Sol токенът на мрежата solana е спечелил 19% през последната седмица, докато avax монетата на avalanche се повиши със 17%, според Coingecko.

В светлината на скорошния исторически връх на биткойн и последвалата корекция, ние очакваме период на прекалибриране на пазара, тъй като инвеститорите търсят равновесие сред безпрецедентни притоци в спот биткойн ETFs“, коментират анализатори от борсата Bitfinex, цитирани от Ройтерс.

Според данни на LSEG, 178 милиарда долара са постъпили в основните ETF в понеделник, в сравнение с доста над 400 милиарда долара през няколко дни миналата седмица.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"