fbpx

Търговията между Русия и Азербайджан спада с над 22 %

Търговският оборот между Азербайджан и Русия през януари-февруари 2024 г. възлиза на 591,254 млн. долара, което е с 22,3% по-малко от същия период на 2023 г. Това са съобщили от Държавния митнически комитет на Азербайджан, цитиран от ТАСС.

Данните сочат, че през януари-февруари износът на азербайджанска продукция за Русия възлиза на 155,131 млн. долара, спад от 20,8%, а вносът на стоки от Руската федерация – 436,122 млн. долара (спад от 22,9%).

На базата на резултатите от двата месеца Русия заема трето място сред търговските партньори на Азербайджан след Италия и Турция. Търговските операции с Русия през този период представляват 8,18% от външнотърговския оборот на републиката.

В края на 2023 г. търговският оборот между Азербайджан и Русия се е увеличил със 17,5% спрямо предходната година, достигайки $4,358 млрд. – 8,52% от общия външнотърговски оборот на Азербайджан.

В същото време Баку активно работи за развитието на така наречения Среден коридор, който свързва контейнерните железопътни товарни мрежи на Китай и страните от Европейския съюз през страните от Централна Азия, Кавказ, Турция и Източна Европа, като това го прави сериозна алтернатива на Северния коридор, включващ Русия. Многостранна мултимодална транспортна инфраструктура свързва фериботните терминали на Каспийско и Черно море с железопътните системи на Китай, Казахстан, Азербайджан, Грузия, Турция, Украйна и Полша.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"