fbpx

Бизнес и синдикати настояха кабинетът да внесе в срок плана за възстановяване

Бизнес и синдикати поискаха Националният план за възстановяване и устойчивост да бъде внесен от правителството пред ЕК в срок, който е 30 април.

Припомняме, по този план България може да получи 12 млрд. лева, а ако го внесе в предварително обявения срок, може да получи авансово 13% от средствата (над 1.5 млрд. евро).

Днес в парламента премиерът Борисов трябваше да представи пред депутатите последния трети вариант на плана. Борисов обаче не се яви, тъй като вчера излезе в отпуск. Част от парламентарните групи нарекоха саботаж заявеното от премиера преди дни, че планът няма да бъде внесен в ЕК от настоящото правителство, защото той трябвало да бъде одобрен от новия парламент или бъдещия кабинет. Така обаче ще се изпусне крайният срок.

Междувременно бе обявено, че вицепремиерът Томислав Дончев е внесъл в деловодството на НС плана, но в течение на днешното пленарно заседание стана ясно, че депозирания документ не е самият план, а някаква презентация.

Според АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, както и двата синдиката – КТ „Подкрепа“ и КНСБ, ново преразглеждане на заложените цели и проекти в плана не се налага. „В този си вид той може да бъде представен пред Европейската комисия. В сравнение с първоначалния вариант е достатъчно добър, включени са една трета от исканията на бизнеса и синдикатите, а някои добавки може да бъдат коментирани с ЕК по време предстоящото обсъждане следващите два месеца„, изтъкна Пламен Димитров, председател на КНСБ.

Факт е, че планът може да бъде доработван в хода на обсъждането му в ЕК.

Работодатели и синдикати предложиха да се завишат планираните средства за подобряване на производителността и енергийната ефективност на фирмите по линия на три от фондовете на ЕК – „Технологична модернизация“, по който средствата за страната ни да бъдат завишени двойно с 400 млн. лв., парите по фонд „Зелен преход“ от 237 млн. да се увеличат с още 700 млн., а ваучерната програма за дигитални умения на работната ръка да нарасне от 237 млн. на 500 млн. лв.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"