fbpx

Бизнесът и кабинетът търсят по-ефективен механизъм за енергийните компенсации

Създава се работна група под ръководството на Министерството на енергетиката, която да разработи още по-ефективен механизъм за прилагане на програмата за компенсации за електроенергия, така че да има пряк ефект върху намаляване на инфлацията, постигане на енергийна ефективност и увеличение на дела на ВЕИ за собствено потребление.

Това са се договорили по време на среща енергийният служебен министър Христов и представители на работодателските организации. Според тях програмата за компенсации трябва да продължи, но и да бъде по-ефективна.

В тази връзка са обсъдени практики, които прилагат други държави от ЕС, и възможностите им за внедряване в България, както и адаптирането им към местните условия.

Отчетена е ролята на енергетиката и необходимостта да се обезпечи оптималното функциониране на всички генериращи мощности, за да може да се генерират средства за програмата за компенсации.

От работодателските организации са повторили това, че компенсациите не са „помощи“, а връщане на надвзетото от предприятията в резултат от изкривения пазар.

Очаква се другата седмица да се проведе първото заседание на работната експертна група, която в кратък срок ще излезе с конкретни предложения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"