fbpx

„Стига вече!“ – бизнесът иска оставки заради цената на тока

Работодателските организации се обединиха около изключително остра декларация във връзка с цената на електроенергията за индустрията в България, с която се искат незабавни оставки на ръководствата на БЕХ, на ТЕЦ „Марица Изток 2“ и на БНЕБ.

Поредния връх на цинизма и престъпното безгрижие бе достигнат в неделя, 9-ти февруари 2020 г., когато цената в България беше не просто най-висока в Европа, а над ДВА пъти по-висока от средната в Европа и над 40 пъти по-висока от тази в Германия, се заявява в декларацията.

Изтъква се, че ТЕЦ „Марица Изток 2“ упорито не изпълнява препоръките на КЕВР да продава на цени над 93,33 лева за мегаватчас, престоява и трупа загуби, а индустрията внася електроенергия на значително по-високи цени.

„При некадърното и/или корумпирано управление на енергетиката България от страна, изнасяща над 15% от произведената електроенергия, съкрати производството с тези 15% и се превърна във вносител, заявяват работодателите.

По думите им БЕХ е монополист на борсата и очевидно използва монопола си като не управлява според регламента РЕМИТ предлагането, а управлява във вреда на българската индустрия, българската икономика и във вреда на България.

От началото на годината, се посочва в декларацията, цената на електроенергията за индустрията в България е най-висока в цяла Европа! Това добре се вижда при сравняването на цените на борсовият сегмент „Ден напред“, на който се търгуват около 2/3 от количествата на свободния пазар и който е референтния пазар за цената на тока както за институциите, така и за търговците, производителите и потребителите. Единствената по-висока цена, тази в Гърция е несъпоставима, т.к. включва и някои мрежови такси, освен активната енергия.

В заключение АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ предупреждават, че си запазват правото за всички позволени от закона радикални действия с цел защита на интересите на членовете си.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"