fbpx

По-голям оборот в края на 2019 година, отчете НСИ

Оборотът в раздел „Търговия на дребно, без автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени нараства с 0.7% през декември 2019 г. спрямо предходния месец.

Оборотът е с 5.4% над равнището на същия месец на 2018 година, показват предварителните данни на НСИ.

Фиг. 1. Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ (2015 = 100)

През декември 2019 г. се наблюдава увеличение спрямо предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 4.7%, и при нехранителните – с 1.1%.

Намаление е регистрирано при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 0.2%.

Отчетено е нарастване при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 6.2%, при поръчките по пощата, телефона или интернет – с 2.7%.

По-значително намаление има при продажбите на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 2.5%, и при покупките на текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 1.6%.

Фиг. 2. Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо предходния месец.

През декември 2019 г. в сравнение със същия месец на 2018 г. оборотът нараства при нехранителните стоки (с 10.0%) и при търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия (с 2.1%).

Понижение е отчетено при автомобилни горива и смазочни материали (с 1.0%).

По-значителен ръст има при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 21.4%, с компютърна и комуникационна техника – с 13.1%, и при продажби в неспециализирани магазини с разнообразни стоки – с 11.7%. Намаление се наблюдава при фармацевтични и медицински стоки – с 0.5%.

Фиг. 3. Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо съответния месец на предходната година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"