fbpx

„Нафтогаз“ обмисля нови дела срещу „Газпром“

„Нафтогаз Украина“ проучва възможности за нови дела срещу „Газпром“. Това съобщи в понеделник изпълнителният директор на компанията Юрий Витренко във Facebook, цитиран от ТАСС.

„Сега изучаваме възможностите на „Нафтогаз „да разреши тези проблеми, сред тях може да се разграничи следното: жалба до европейския антимонополен орган (с перспектива за съдебно дело в Европейския съюз) относно злоупотребата с господстващото положение на „Газпром „, каза той.

„Наскоро разкрихме обстоятелства за ролята на „Газпром“ в операции с дълговите задължения на РосУкрЕнерго, поради което „Нафтогаз“ получи значителни загуби“, обясни Витренко

(РосУкрЕнерго преди това действаше като посредник в доставките на газ за Украйна.)

В същото време той призна, че е по-добре всички проблемни въпроси да се решават без съдебни дела и че на първия етап „Нафтогаз“ ще се опита да обсъди тези въпроси директно с „Газпром“.  

Витренко определи и редица проблемни теми, които според него все още съществуват в отношенията на страните. Сред тях e невъзможността да се прехвърлят пунктове за придобиване на руски газ от европейските компании до украинско-руската граница по нов транзитен договор, както и невъзможността за износ на газ от Руската федерация от компании, независими от „Газпром“.

Според Витренко решаването на тези въпроси ще позволи на украинската страна да получи „допълнителни милиарди долари приходи от транзит“, да намали цените на газа в Украйна с 25%, а също и да получи редица други предимства.

Освен това „Нафтогаз“ се готви да представи на Арбитражния съд нов пакет документи като част от процеса срещу Русия за загуба на активи в Крим, каза Витренко.

„Тази седмица приключваме подготовката за следващото подаване на документи в рамките на арбитражния процес срещу Руската федерация относно активи в Крим“, пише той, припомняйки, че този арбитражен процес продължава от няколко години.

„В арбитража на активи в Крим Руската федерация се изправя срещу нас, а не  „Газпром“, продължи той. „Следователно този арбитраж не попада в споразумението с „Газпром“, което „Нафтогаз“ сключи през декември.

През януари Витренко съобщи, че „Нафтогаз“ ще заведе актуализирани дела срещу Руската федерация за кримските активи и очаква решение за това в края на тази година или през 2021 година.

През септември 2017 г. „Нафтогаз“ заведе дело срещу Руската федерация в Международния трибунал, като поиска компенсация за загуби заради активи в Крим. Списъкът на имоти включва производствени активи на дъщерното дружество на „Черноморнафтегаз“, газ в подземно хранилище в Крим, както и активи на други дъщерни дружества на „Нафтогаз“.

Украински компании и предприемачи заведоха осем дела за защита на инвестициите в Крим.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"