fbpx

Влошаване на инвеститорските нагласи в еврозоната

За пръв път от четири месеца насам се забелязва влошаване на инвеститорските нагласи в еврозоната и в света през февруари.

На преден план излизат опасенията, че Китай няма да може да овладее заразата от коронавируса.

Индексът на инвеститорските нагласи на компанията Sentix, определен от проучване сред 1086 инвеститори и проведено между 6-и и 8-ти февруари, се понижава до 5,2 пункта. За сравнение, през януари е 7,6 пункта – най-високо ниво от ноември 2018-а година.

Това е първо, макар и засега сдържано понижаване на индекса от четири месеца насам, съобщава БНР.

Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, се влошава през февруари до 4 пункта от 5,5 пункта през януари (най-високо ниво от юни 2019-а година), докато индексът на бъдещите инвеститорски нагласи спада до 6,5 от 9,8 пункта (най-високо ниво от февруари 2018-а година).

Общият Sentix индекс на Германия също се понижава слабо през февруари до 4,5 от 6,9 пункта през януари (най-високо ниво от май 2019-а година).

Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в Германия, се понижава до 4,3 от 6 пункта (най-високо от юли 2019-а), докато индексът на бъдещите инвеститорски нагласи спада до 4,8 от 7,8 пункта (най-високо ниво от януари 2018-а година).

Според анкетираните остава да се види колко бързо ще може да бъде овладяна епидемията от коронавирус. Поради инкубационния период до 14 дни се очаква да има признаци за известно отслабване в следващите няколко дни. Ако това обаче не се случи, ще трябва да преосмислят прогнозите за икономика.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"