fbpx

НСИ притеснен от появата на алтернативни мобилни приложения за Е-преброяването

Националният статистически институт е против разработването на алтернативни мобилни приложения за Преброяване 2021.

Те ще объркат гражданите, които искат да се преброят електронно, и ще затруднят процеса, заявяват от НСИ в съобщение до медиите.

Оценяваме високо желанието на авторите на такива приложения да работят за каузата на преброяването, но настоятелно молим да не създават и рекламират инструменти, които вместо да помогнат, могат да навредят на преброяването, призовават от НСИ.

Институтът изразява несъгласие да се използват името на официалния сайт и логото на преброяването, които са собственост на Националния статистически институт.

Изтъква се, че електронното преброяване е предвидено в Закона за преброяването на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г., приет през март 2019 година. За първи път електронно преброяване у нас има през 2011 г., когато над 40% от хората са се възползват от тази възможност.

Националният статистически институт разполага с мобилно приложение за преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г. още в началото на миналата година. Чрез приложението и през сайта, разработени от НСИ, по време на преброяването от 7 до 17 септември т.г. всеки ще може да попълни електронната преброителна карта. До нея има достъп чрез различни устройства – смартфони, таблети, компютри.

Разработването на приложение за попълване на електронната карта е най-малката и видима част от цялостната Информационна система за преброяването. Основната част от тази система е свързана с осигуряване на защита срещу злонамерено или неумишлено въздействие върху резултатите от преброяването, което изисква много сериозни предварителни или последващи изисквания към софтуера (проверка за уникалност на преброяваната единица, комуникация с други информационни източници, логически контрол на отговорите и други).

Приложението за попълване на електронната карта, разработено от НСИ, не само осигурява бърз и лесен достъп на гражданите за предоставяне на данните, но и гарантира сигурността на данните при събирането, обработката, съхранението и разпространението им, като отговаря на всички стандарти за сигурност на статистическите бази данни. Чрез приложението и електронната карта, която се достъпва през него, се осигурява оперативна съвместимост на данните от различни източници, събирани в НСИ. То отговаря на изискванията за интеграция и обмен на данни и метаданни със CensusHub на Евростат и на европейските регламенти, по които през тази година се извършва преброяване в целия Европейски съюз.

Електронната карта е тествана по време на пробното преброяване от 20 до 30 април 2020 г., като чрез нея са се преброили 10 284 българи от 390 населени места. Най-много са преброените в големите градове – София – 6 510 души, Варна – 764 души, и Пловдив – 561 души, съобщават още от НСИ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"