fbpx

Борисов се повози на влак и обяви възраждането на БДЖ

„Вече разполагаме с изключително мощни, бързи, икономични, най-добрите в света локомотиви. Близо милиард лева дългове на БДЖ изплатихме за 10 години и продължаваме обновлението на железницата“.

Това e заявил премиерът Бойко Борисов, разглеждайки на място новите електрически локомотиви за нуждите на „БДЖ-Пътнически превози“.

У нас са пристигнаха 3 от общо 10 броя новопроизведени магистрални локомотиви. Общата им стойност е 55 544 816 лв., като останалите се очакват в страната ни до края на месец май.

В цената е включена техническата поддръжка и всички необходими резервни части и консумативи за срок от 3 години. Дружеството е договорило допълнително доставката на още 5 нови локомотива на стойност 27 166 100,75 лв., които се очаква да пристигнат до края на годината.

От традиционния фейсбук стрийминг на активностите на премиера се вижда как той се качва на една от новите машини и слуша разясненията на машиниста, вкарвайки шеговити реплики за разликите между старите и новите локомотиви.

Новите локомотиви са два пъти по-мощни и в същото време по-енергийноефективни с около 20 %. Развиват скорост от 160 км/ч – подвижен състав, с който БДЖ не разполагаше към момента. Машините са изключително комфортни за машинистите като интериор и начин на управление и са пригодени изцяло към новите системи за сигурност и контрол при движение.

Премиерът е разгледал и един от рециклираните вагони, производство на завода в град Септември. До края на настоящата година се предвижда да има 100 такива вагона, като 15 от тях вече са в движение.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"