fbpx

Бизнесът неприятно изненадан от 30-те процента таван в схемата за компенсации

Бизнесът е изненадан и неудовлетворен от обявената от енергийния министър схема за компенсиране на небитовите потребители, потребяващи електрическата енергия в условията на непрекъснатото й поскъпване.

Това става ясно от писмо на работодателските организации до премиера Петков и вицепремиери и министри от кабинета.

За наше съжаление и учудване беше обявено, че компенсацията ще има таван в размер на 30% от действителната пазарна цена, изтъкват работодателите. Те обръщат внимание, че това ограничение не отговаря на заявлението, че ще бъдат компенсирани 75% от разликата между действителната пазарна цена за м. юли т.г. (185,59 лв./MWh) и действителната пазарна цена за съответния месец.

Аргументират се, че към днешна дата – 21 декември, средната цена за месеца вече е 470 лв./MWh, с тенденция за растеж, тъй като прогнозната цена за утре, 22 декември, е 824,55 лв./MWh, като в редица часове надвишава 1000 лв./MWh!

Дори при запазване на сегашния среден за месеца размер, компенсацията би следвало да е 213,50 лв./MWh. Предложеният таван я сваля до 141 лв./MWh, което е крайно недостатъчно за енергоинтензивните и основни сектори на българската индустрия, изтъкват от АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП.

Според тях, в създадената тежка и динамична обстановка, приемането на таван за компенсация е не само неработещ механизъм, но той ще доведе до спиране и фалит на важни икономически сектори с висок дял в производството и износа.
Много от предприятията вече са в затруднено финансово състояние и само бързото подпомагане с плаваща компенсация до ефективен размер от 75% между базовата цена, равна на прогнозната пазарна цена, която е и референтна цена за бита в размер на 119 лв./MWh и действителната пазарна цена при под на подкрепа 185 лв./MWh, може да окаже положително въздействие за запазване на производството и работните места„, се изтъква в писмото.

Бизнесът призовава Министерският съвет да отчете реалните заплахи пред българските производители от приемането на таван за компенсиране на енергийните разходи и силно негативните последиците от това решение.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"