fbpx

Бизнесът обвини служебната власт в „посегателство върху неприкосновеността на частната собственост“

Недопустимо е в една правова държава при липсата на действащ парламент служебно правителство да планира подобно посегателство върху неприкосновеността на частната собственост, в случая печалбите на частните търговски предприятия.

Това заявяват четирите големи работодателски организации в отворено писмо до служебния премиер и служебния министър на финансите по повод проекта на служебния кабинет за промени в Данъчно – осигурителния процесуален кодекс, включващи и т. нар. данък „свръхпечалба“.

Бизнесът е на мнение, че чрез промените се допуска лишено от правно и икономическо основание отнемане на доход от успешните български предприятия чрез въвеждането на въпросния данък.

Изтъква се, че при условие, че съответното предприятие е внесло всички свои публични задължения, в това число и корпоративен данък, няма основания да се иска, каквото и да е допълнително плащане към бюджета под каквато и да е форма.

Работодателите обявяват, че с направеното предложение се нарушава духа на разпоредбите на чл. 16, ал. 2 от Закона за публичните финанси (ЗПФ), съгласно които промени на данъците и на задължителните осигурителни вноски във всичките им елементи не трябва да се предвижда да влизат в сила по-рано от влизането в сила на закона за държавния бюджет и/или законите за бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на държавното обществено осигуряване за съответната година или от тяхното изменение и допълнение.

В писмото се подчертава, че компенсациите за свръх високите цени на електроенергията е европейска политика за изправяне на изкривения пазар. Това не са „помощи за бизнеса“, а е възстановяване, при това само на част, от надвзетото от предприятията. Това не са подаръци, за да се искат обратно. И след компенсации, цените на електроенергията за предприятията в България остават над средните за предприятията в другите страни, с които се конкурираме и са три пъти по-високи от цените за бита, заявява бизнесът.

Изтъква се още, че въпреки липса на подкрепа за инвестициите, българският бизнес е показал, че може да работи добре и успешно е преминал през безпрецедентните кризи през последните три години. Отбелязва се, че имаме най-висок ръст на износа и най-висок ръст на възнагражденията в целия ЕС, при една от най-ниските инфлации в централна и източна Европа.

Вместо бизнесът да съсредоточи средства в инвестиции и иновации, обучения и по-добро заплащане на служители, които стават все по-скъпи, българското правителство спира неговия прогрес с недопустими прийоми, като този с предложението  да се въведе данък „свръхпечалба“, наречена популистки „солидарна вноска“ за частните компании, заявяват още четирите работодателски организации.

Те са категорични, че не могат да бъдат солидарни с безотговорното харчене на бюджетни средства, съчетано с висока инфлация, и отсъствия на намерения за ограничаване на бюджетните разходи.

В заключение се заявява, че подобни предложения повишават непредсказуемостта, подават негативен сигнал към местните и чуждестранните инвеститори и са предпоставка за влошаване на условията на бизнес средата у нас, както и че предоставя информирана възможност на криминалния сектор за неговата престъпна дейност.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"