fbpx

Бизнесът разделен относно зеления сертификат

1/3 от работодателите намират наложената мярка „зелен сертификат“ за форма на ограничаване на човешките права на гражданите. За над 1/5 от фирмите това е спънка в работния процес, а над 25 на сто от мениджърите намират „зеления сертификат“ за прекален.

Това сочат данните от експресно анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата сред своите членове.

Заключението е, че работодателите са разединени по отношение на въведения „зелен сертификат“, макар че по-голям дял от анкетираните посочват, че имат положително отношение към наложената мярка.

Близо 50% от мениджърите на предприятия са препоръчали на служителите да се ваксинират ако имат възможност, но посочват, че това е личен избор на всеки един служител. Над 1/3 от предприятията са въвели дистанционна работа, а при  1/10 се извършва редовно скрийнинг на служителите – чрез тестване за COVID-19.

Мениджърите са предприели и различни методи за ограничаване на разпространението на COVID-19 в своите компании, като водеща според тях остава личната превенция на всеки един служител.

Налице са различни примери, при които  фирмите въвеждат собствени подходи като се дават  допълнителни средства (бонуси) за ваксинация, недопускане на външни за компанията лица, тестване  след отпуск.

От анкетата става ясно, че 55% от компаниите са въвели строг контрол за спазване на всички разпоредени противоепидемични мерки.

Сред констатациите е  и фактът, че притесненията на БТПП и браншови организации за нееднакво третиране на сходни бизнеси, като че ли вече е преодоляно. Преобладаваща част от предприемачите не се чувстват третирани по различен начин спрямо  сходни до техния бизнес, но въпреки това съществуват такива – при продажбата на храни и напитки ( магазини със зони за хранене), при центровете за грижа за деца, в туризма и други.

В отговорите често се изразява и мнението, че не само за всички бизнеси трябва да се прилагат еднакви мерки, но и за администрациите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"