fbpx

Бизнесклиматът се подобрява, заводските цени с 45% годишен ръст

През април общият показател на бизнес климата се покачва с 4.2 пункта спрямо предходния месец. Подобрение на показателя се наблюдава в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите, а в строителството е регистрирано понижение.

В промишлеността анкетата на НСИ отчита известно подобрение в притока на поръчки през последните три месеца, като и прогнозите за производствената активност през следващите три месеца са благоприятни. През април в сравнение с януари средното натоварване на мощностите нараства с 1.3 пункта и достига 76.3%.

Относно продажните цени очакванията на мениджърите са те да продължат да се повишават през следващите три месеца.

През април съставният показател „бизнес климат в строителството“ намалява с 2.6 пункта, което се дължи на резервираните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Производственият график е осигурен с договори за 5.5 месеца, като се регистрира понижение от 0.2 месеца спрямо оценката през януари. Същевременно и очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-неблагоприятни.

Най-сериозната пречка, затрудняваща дейността в сектора, остава несигурната икономическа среда, следвана от цените на материалите и недостига на работна сила.

Според последната анкета делът на строителните предприемачи, които продължават да очакват продажните цени в строителството да се увеличат през следващите три месеца, е 51.8%.

Най-сериозно през април нараства показателят при търговия на дребно – с 10.6 пункта, което е резултат на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца също се подобряват.

В същото време производствените цени на вътрешния пазар през март 2022 г. се увеличава с 4.3% спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано в преработващата промишленост със 7.1%, в добивната промишленост – с 4.9%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 1.3%.

На годишна база увеличението на цените в производството през март е 45.2%. Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 81.0%, в преработващата промишленост – с 26.3%, и в добивната промишленост – със 17.3%.

Спрямо март 2021 г. съществено увеличение на цените в преработващата промишленост е отчетено при: производството на химични продукти – с 53.5%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 38.3%, и производството на основни метали – с 38.1%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"