fbpx

„Бизнесмен на България 2019“ Красимир Дачев предложен за орден „Стара планина“

Министерски съвет одобри предложение до президента Румен Радев за награждаване на Красимир Дачев с орден „Стара планина“ без лента – първа степен, за изключителен принос и заслуги към икономическото развитие на страната.

Красимир Дачев е заместник-председател на Българската търговско­промишлена палата, член на Управителния и Изпълнителния съвет на Палатата, предприемач, индустриалец и голям български работодател – председател е на Съвета на директорите на „Свилоза“ АД. Дачев е ярък пример за изключителна последователност през целия си професионален път за развитие и утвърждаване на пазарния принцип в българската икономика, се казва в мотимите на кабинета.

Припомняме, Красимир Дачев е последният лауреат на наградата „Бизнесмен на България“, учредена от „Икономически живот“. Той получи приза в края на 2020 година.

Трудовата си дейност започва като юрист в Централна лаборатория за космически изследвания. Активно участва в организирането на космическия полет на българския космонавт Георги Иванов. Само за последните 10 години е допринесъл с над един и половина милиарда лева в икономиката на нашата страна, създавайки условия десетки малки и средни фирми да съществуват и участват активно в стопанския живот на страната.

Обществената дейност на Красимир Дачев също е от значение. Член е на редица настоятелства, в т.ч. на БАН. Председател е на настоятелството на НСА. Красимир Дачев създава и финансира с лични средства Програма за подкрепа на родолюбиви и народополезни инициативи за изграждане на паметници, издаване на книги, подкрепа на домове за възрастни хора и сираци.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"