fbpx

Близкото икономическо бъдеще остава несигурно, прогнозират от ЕЦБ

Краткосрочните икономически перспективи продължават да бъдат обект на несигурност, като коронавирусната пандемия все още ограничава бизнес дейността. Това е заявил управителят на ЕЦБ Кристин Лагард на пресконференция след края на редовното заседание на централната банка, съобщава БНР.

Предупреждението на Лагард е, че краткосрочните икономически перспективи „са заобиколени от несигурност относно възраждането на пандемията и темповете на ваксинация срещу Covid-19„, тъй като високите нива на коронавирусни инфекции и мерките за тяхното ограничаване „продължават да ограничават икономическата активност в краткосрочен план„.

Според Лагард европейската икономика вероятно ще се свие отново през първото тримесечие, след като в края на миналата година БВП на еврозоната беше с 4,9% под нивото от преди пандемията. Сигналите обаче са за възобновяване на растежа през второто тримесечие.

Въпреки прогнозата си Лагард коментира, че има очевидни сигнали за подобрение, като „напредъкът в кампаниите за ваксинация и планираното постепенно облекчаване на ограничителните мерки поддържат очакванията за стабилно възстановяване на икономическата дейност с течение на 2021 г.“.

По думите на управителя на ЕЦБ, икономиката на еврозоната ще се върне до предпандемичните си нива през втората половина на 2022 г., като в същото време се предупреждава, че някои страни „ще изостават“.

От пресконференцията става ясно, че инфлацията се е увеличила през последните месеци, но повишаването ѝ се отдава на „идиосинкратични и временни фактори и на увеличаване на енергийната ценова инфлация“. Междувременно основният ценови натиск (изключвайки енергията) „остава сдържан в контекста на значителната икономическо отпуснатост и все още слабото търсене“.

Лагард заявява още, че макар условията за финансиране в еврозоната да остават „стабилни напоследък“, съществуват рисковете за финансовите условия, което е аргумент за решението на централната банка да потвърди настоящата стимулираща парична и лихвена политика.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"