fbpx

Турция ратифицира енергийното споразумение с Азербайджан

Президентът на Турция – Реджеп Тайип Ердоган, е ратифицирал споразумението за сътрудничество в енергийната и минно-добивната сфера, подписано с Азербайджан на 25 февруари 2020 година, съобщава “Resmi Gazete”, цитиран от Blacksea-Caspia.

Целта на подписаното споразумение е да съдейства за развитие на двустранното научно, техническо, технологическо, правно, административно и търговско сътрудничество между страните в сферата на енергетиката и минно-добивната промишленост, на първо място в областта на възобновяемите и чистите източници на енергия и на енергийната ефективност и организацията на производство на електроенергия.

В рамките на споразумението двете страни трябва да определят възможностите за работа най-вече в областта на енергийната ефективност и възобновяемите източници и да поощряват упълномощените органи и инвеститори да поддържат и осъществяват проекти във въпросната сфера.

Двете страни ще си сътрудничат в следните области, свързани с въглеводородите и с нефтохимията:

  • Техническо сътрудничество по проекти, свързани с усвояването и използването на въглеводородни ресурси;
  • Развитие на сътрудничеството по проекти, свързани с геологията и разработването на находища;
  • Изследване, добив, транспорт, преработване, комерсиализация, разпределение и търговия с въглеводороди (по суша и по море).



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"