fbpx

Близо 40% от българите трудно „свързват двата края“

През второто тримесечие на 2022 г. повечето държавите-членки на ЕС, участващи в тримесечното събиране на данни за условията на живот, съобщават за нарастващи трудности при свързването на двата края в сравнение с предходните тримесечия, което отразява увеличението на цените от началото на 2022 г.

Тази информация идва от данни за въздействието на COVID-19 върху условията на живот и е резултат от новоразработено събиране на данни с участието на 11 държави членки. Първите резултати бяха публикувани през юни, съобщава Евростат.

През второто тримесечие на 2022 г. делът на населението, което свързва двата края лесно или много лесно, варира от 3,6% в България до 40,5% във Финландия. Делът намалява в сравнение с предходното тримесечие във всичките девет страни, за които има данни, с изключение на Италия (+0,3 процентни пункта (п.п.).

Най-голямо намаление на дела на населението, което лесно или много лесно свързва двата края през второто тримесечие на 2022 г. спрямо предходното тримесечие е регистрирано в Словения (-4,4 пр. п.) и Австрия (-4,0 п. п.).

През коментирания период обаче се увеличава делът на населението, което много трудно или трудно свързва двата края. През второто тримесечие на 2022 г. този дял се е увеличил в сравнение с предходното тримесечие на 2022 г. във всички участващи страни, с изключение на Словения и Финландия, където е намалял съответно с 0,1 п.п. и 0,5 п.п. През същото тримесечие най-голямо увеличение на този дял е регистрирано във Франция (+5,6 п.п.) и Австрия (+2,7 п.п.).

Делът на населението, което много трудно или трудно свързва двата края, варира между 11,0% във Финландия и 39,8% в България. Данните показват още, че над една пета от хората в България, Словакия, Италия и Франция са имали големи затруднения да свързва двата края.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"