fbpx

Близо 50% спад на цените в енергопроизводството

Общият индекс на производствените цени в промишлеността се понижава с 0.9% през октомври 2023 г. спрямо предходния месец. Намаление е регистрирано в добивната промишленост – с 4.3%, и в преработващата промишленост – с 1.2%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение с 0.3%, сочат данните на НСИ.

По-ниски цени в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 3.7%, и при производство на основни метали – с 2.2%. Нарастване на цените е регистрирано при производството на мебели – с 1.8%, а също и при производството на изделия от каучук и пластмаси – с 1.4%.

На годишна база заводските цени намаляват с 20.1%. Спад се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 48.8%, в добивната промишленост – с 4.9%, и в преработващата промишленост – с 1.7%.

Съществено намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на химични продукти – с 19.8%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 10.4%. Значителен ръст на цените е регистриран при: производството на тютюневи изделия – с 44.4%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти – с 20.6%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 12.9%.

Производствените цени на вътрешния пазар намаляват с 0.6% през октомври спрямо предходния септември. Понижение е отчетено в добивната промишленост – с 2.4%, и в преработващата промишленост – с 1.0%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се наблюдава увеличение с 0.1%.

На годишна база вътрешните заводски цени намаляват с 25.9% в сравнение с октомври 2022 година. Спад на цените е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 47.9%, в добивната промишленост – с 4.5%, и в преработващата промишленост – с 1.5%.

Индексът на цените на производител на международния пазар намалява с 1.3% през октомври 2023 г. спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2022 г. намалението е със 7.8%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"