fbpx

Близо три пъти повече сини карти сме издали през 2022 година

Сините карти за професионалисти от страни извън Европейския съюз, издадени в България през 2022 г. са над три пъти повече от предходната година. За изминалата година те са 1393, докато през 2021 г. са 439, сочат данни, получени от „Дневник“ по Закона за достъп до обществена информация

Изданието уточнява, че интересът се е засилил осезаемо в края на годината, тъй като по информация на „Капитал“ от началото на 2022 г. до 12 октомври са издадени общо 741 сини карти.

Припомня се, че на 19 януари депутатите от 48-ото Народно събрание гласуваха промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, предложени от „Демократична България“, с които бе облекчен режимът за разрешение за работа на висококвалифицирани чужденци от страни извън Европейския съюз в България. Очаква се те да допринесат през тази година интересът към разрешителното да се увеличи.

Синята карта е един от вариантите чужденец от трета страна да започне работа в България, като другият най-разпространен, но за хора с по-ниска квалификация, е разрешение за сезонен работник от 90 дни до 9 месеца.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"