fbpx

Търговските вериги скочиха срещу дамгосването им заради цените на храните

В своя позиция Сдружението за модерна търговия – обединяващо 13 търговски вериги у нас, изразява сериозното си притеснение от зачестилите случаи на популистка реторика от страна на различни публични фигури, с която се хвърля петно върху търговците на дребно с храни в България.

Провокирано явно от коментарите по една от водещите теми през последните дни – високите цени на храните, сдружението заявява, че настройването на широката общественост спрямо цял един сектор от българската икономика не кореспондира с отговорно поведение, насочено към сдържане на инфлационния натиск. Изтъква се, че подобно поведение внася допълнителни разделения, базирани на популистки тези.

В позицията се призовава, да не бъде подценяван комплексът от фактори за ценообразуването – от глобален недостиг на суровини през по-дълги транспортни пътища за българския пазар, в сравнение с Централна и Западна Европа, до последици в световен мащаб от военния конфликт. Подобни въздействия се отразяват негативно на всички, свързани с този сектор браншове – производители, транспортни фирми, поддържащи услуги.

Припомня се, че редица икономисти са предупредили, че всяко прилагане на непазарни подходи (таван на цени и други) би влошило конкуренцията, а това би довело до допълнително повишение на цените. Самите търговци имат съвпадащ интерес с този на гражданите и на правителството да не се допуска ръст на цените.

От сдружението апелират да не се неглижират дългогодишни пропуски в управлението на целия агросектор (вкл. разпределение на субсидии), довели до недостатъчно местно производство, и така лековато да се посочва един удобен виновник – търговските вериги.

Ако има конкретни съмнения по отношение дейността на отделни бизнес оператори в страната, нека това бъде установено от съответните държавни контролни органи и да бъде оповестено. Но обезличаването и дамгосването на търговията на дребно с храни не е партньорско отношение, подчертава организацията в своята позиция.

Обръща се внимание още, че търговията на дребно в магазини, търгуващи предимно с хранителни стоки, реализира 3,5% от всички приходи на нефинансовите предприятия в страната през 2021 г. Добавената стойност в сектора достига 1,6 млрд. лв., което представлява 2,2% от добавената стойност на предприятията и 1,3% от добавена стойност в икономиката.

В сектора са концентрирани чуждестранни инвестиции на стойност 789 млн. евро или 2,8% от всички чужди капитали в страната до 2021 г. Търговията на дребно с хранителни стоки дава работа на над 80 000 души в цялата страна, на които осигурява конкурентни възнаграждения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"