fbpx

БНБ опровергаха финансовия министър

Няма причина за промяна на съществуващия курс на лева към еврото, а подобни твърдения са „некомпетентни и безотговорни“.

Това е становището на Българската народна банка, цитирана от БТА по повод станалия известен днес проектодоклад на финансовия министър до членовете на служебния кабинет. В него се посочва, потвърдено и от брифинга на финансовия министър Велкова, че е възможна промяна на заложения курс към единната валута заради текущото състояние на държавните финанси, ако не се предприемат спешни действия.

На въпрос дали има причини да се смята, че курсът лев/евро може да бъде променен, от БНБ изтъкват: „Не, няма такива причини. Международните валутни резерви на Българската народна банка (които обезпечават левовете в обращение – бел. ред.) са на най-високото си ниво за последните 30 години. Подобни твърдения за промяна на курса лев/евро са некомпетентни и безотговорни„.

От централната банка посочват още, че не са водени разговори между техни представители и на Министерството на финансите относно евентуална промяна на курса. От БНБ допълват, че „такава промяна е невъзможна“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"