fbpx

БНБ публикува средния размер на таксите, начислявани от банките

Българската народна банка публикува средния размер на таксите към 31 декември 2022 г., начислявани от банките на потребители по разплащателни сметки. Те са за услугите по приложение № 1 към Наредба № 3 на БНБ, във връзка с определянето на приемливи такси по платежни сметки за основни операции.

От БНБ обръщат внимание, че Въз основа на подадената от банките информация се установява, че за услугите „Внасяне на средства по разплащателна сметка в офис на банката“, „Теглене на пари в брой от разплащателна сметка на каса в офис на банката до 1 000 лв.“, „Теглене на пари в брой от разплащателна сметка с дебитна карта на АТМ, обслужвано от банката“ и „Теглене на пари в брой от разплащателна сметка с дебитна карта на АТМ, обслужвано от друга банка“ банките прилагат различен подход за определяне на размера на таксите. БНБ изчислява среден размер на таксите за всеки от използваните подходи въз основа на информацията, подадена от банките, използващи съответния подход.

Публикуваните данни са изчислени на база информация към 31 декември 2022 г., подадена от 18 банки и клонове на банки, извършващи дейност на територията на страната и предоставящи платежни услуги на потребители.

От Националната банка обръщат и внимание, че банките следва да съобразят приемливия размер на таксите за услугите по платежна сметка за основни операции, изброени във въпросното приложение със средния размер на таксите, публикуван от БНБ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"