fbpx

Борисов упрекна служебния кабинет, че се оплаква от опразнената хазна

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува настоящия финансов министър, че се оплаквал, че в бюджета няма пари.

На мен лесно ли ми беше. Почти до бой сме стигали – аз и Ананиев от една страна, Сачева и Дончев от друга. Дай за това – няма. Пращаме Ананиев да дири пари… Ми тежко е, бе, братко, – от миналия февруари ми е тежко, от пандемията, ма не тежко, много тежко. Пицата стана блажна, с COVID пак стана постна“, коментира Борисов и посъветва служебния кабинет – „Да се мобилизират и да пълнят хазната„.

Бившият премиер и членове на ръководството на ГЕРБ се събраха на партийна сбирка с млади активисти, на която трябваше да бъде представена икономическата програма. За нея обаче почти не се спомена, тъй като разговорът изобилстваше от политически коментари, аргументирани с препратки към историята – комунизъм, турско робство, Средновековие и пр.

На брифинг вчера финансовият министър Асен Василев коментира усилията на кабинета относно мерките за подпомагане на бизнеса.

По думите му, структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми и трябва да се осигурят пари от различни места, за да могат да се финансират продължаващите нужди на бизнеса, на Министерството на здравеопазването и за подпомагане на пенсионерите.

Относно актуалното състояние на бюджета министър Василев посочи, че до 14 май 2021 г. от централния бюджет са изхарчени 1,164 млрд. лв.. От буфера в бюджета са взети 283 млн. лв, а от бюджета на МФ – 22 млн. лв. От средствата 810 млн. лв. са изразходвани за непредвидени разходи чрез преструктуриране“. С тези разходи в голямата си част са платени мерките за справяне с пандемията от COVID, за подкрепа на бизнеса, както и за осигуряване на допълнителните средства за пенсионерите за месеците април и май.

Тоест, вместо да се актуализира бюджетът, когато през март става известно, че ще трябва да се продължат (мерките, б.р.), това не се прави, а започват да се дърпат всички възможни буфери и пера, които са налични. Още преди ние да влезем като правителство, започват да се дърпат средства от пера, които не са предвидени за тази цел“, коментира министърът. Непредвидени разходи са били насочвани и за църкви, за Фонда на фондовете, за БНТ и др.

Това, което е направено от служебния кабинет, е намирането на буфер от 0,8% от различните министерства, като се намаляват разходите, основно за персонал и със средствата да се продължи изплащането на подкрепата от 50 лева за пенсионерите.

Василев информира още, че продължава да се търси ресурс, с който изплащането на тези средства да продължи до края на служебното правителство.

Той посочи, че епидемиологичната обстановка вече не налага да има затворени бизнеси. Затова се разработва цялостна програма за възстановяване на бизнеса след пандемията.

Ние трябва да преминем от режим, в който заплащахме на бизнесите, тъй като са затворени, в режим на подпомагане на възстановяването на бизнесите, да работят нормално и ритмично и да преодолеят икономическите трудности, както и да решат натрупаните до момента проблеми“, категоричен беше Асен Василев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"