fbpx

Парите ни за „Балкански поток“ – „изхвърлени в чужбина“

От унгарската страна научаваме какви предварителни ангажименти е поемала България в пътната карта за строежа на „Балкански поток“. Това обяви пред бТВ енергийният експерт Иван Хиновски, който определи като скандално, че този документ не е бил предоставен от бившия министър Теменужка Петкова на искания от 45-тия парламент.

Според унгарците страната ни е поемала ангажименти, които не са изгодни за нас и без да е направена оценка за бъдещите приходи. Хиновски припомни, че за реализирането на „Балкански поток“ Булгартназгаз е поела кредит от 2.6 млрд. лева, който ще бъде изплащан десетилетия.

Хиновски остро критикува и това, че за строежа на газопровода не са използвани наши фирми и работници, а чужди, по думите му – „парите за изхвърлени в чужбина“. Той е категоричен, че страната ни разполага с отлични и опитни професионалисти в изграждането на подобни съоръжения, а неизползването им определи като престъпно пренебрегване на българския интерес.

Експертът предупреди, че не сме защитили проекта от евентуални рискове през годините. Един такъв е отказът на Унгария да ползва природния газ от този транзит поне до 2025 година. Към това се добавя и намаляващите количества транзитиран газ, от което ние губим, защото получаваме по-малко такси.

Хиновски определи и като много сериозен пропуск това, че от газопровода „Балкански поток“ няма никакви връзки към българската газопреносна мрежа. Той минава през северозапада – най-бедната част на България и няма едно отклонение, критикува още експертът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"