fbpx

BP обмислят преноса на водород по азерските тръбопроводи

Трансадриатическия газопровод (TAP)

Компанията „Бритиш Петролеум“ разглежда възможностите за експлоатация на съществуващите в Азербайджан тръбопроводи за транспортиране на водород.

Това е заявил вице президентът на „bp“ по финансовите въпроси в Азербайджан, Грузия и Турция – Колин Алън, по време на дискусия „Определяне на нови методи за ускоряване на „зелената“ трансформация в Азербайджан“, съобщава Blacksea-caspia.

Благодарение на нашия съвместен проект с министерството на енергетиката на Азербайджан за строителство на слънчева електроцентрала на освободените територии, ние можем да осигуряваме електроенергия за нашите предприятия в Сангачал. Това е прекрасен пример, как може да се достигне въглеродна неутралност на дадено производство. По наши оценки, по този начин ние ще успеем да намалим нивото на нашите емисии с 11 процента“, е заявил Алън.

По думите му, за тридесет години сътрудничество между „bp“ и Азербайджан, стотици милиарди долари са вложени в индустрията за добив и преработка на въглеводороди.

Сега е необходимо да се разглеждат инвестициите в „зеленото“ бъдеще, да се инвестира в нови проекти за алтернативна енергетика. Ние също разглеждаме възможностите за експлоатация на съществуващите тръбопроводи не само за пренос на природен газ, но и примерно на водород“, е добавил Алън.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"