fbpx

Енергиен договор за $100 млрд: какво целят САЩ и ОАЕ

COP27, конференцията на ООН за климата, се открива след по-малко от седмица, на 6 ноември в египетския курорт Шарм ел-Шейх. Няколко дни преди тази годишна среща, Съединените щати и Обединените арабски емирства сключиха договор за 100 милиарда долара с цел насърчаване на енергийния преход, пише RFI.

САЩ и ОАЕ ще се съсредоточат върху по-нататъшното развитие на енергийни източници с ниски емисии на парникови газове. Като цяло те възнамеряват да изградят до 2035 г. мощности от 100 гигавата, които да произвеждат чиста енергия. Не се уточнява обаче къде и по какъв начин ще се произвежда тази енергия. Според съобщението от Белия дом, споразумението предвижда насърчаването на ядрената енергия като „чиста енергия“.

Освен инвестициите в техните страни, Вашингтон и Абу Даби възнамеряват да насърчат внедряването на чисти енергии в новоразвиващите се страни и в страните с ниски доходи.

Друга основна насока на работа е декарбонизацията на промишлеността и транспорта. Съединените щати и Обединените арабски емирства също възнамеряват да увеличат инвестициите в технологии за намаляване на емисиите от изкопаеми горива и улавяне на въглерод. Което означава, че това споразумение не затваря вратата пред изкопаемите горива.

Обратното би било изненадващо, защото съобщението за това партньорство идва ден след призива от Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия да продължат инвестициите във въглеводороди. Международната агенция по енергетика обаче включи незабавното прекратяване на инвестициите в нови проекти за изкопаеми горива в своето ръководство за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"