fbpx

Брюксел „ожесточава“ борбата срещу корупцията в страните от съюза

Европейската комисия представи предложения за борба с корупцията на национално и европейско ниво. Комисията засилва действията с надграждане на настоящите мерки, засилване на усилията за интегриране на превенцията на корупцията в дизайна на политиките и програмите на ЕС и активно подпомагане на работата на държавите членки за въвеждане на силни антикорупционни политики и законодателство.

Сред ключовите елементи на предложенията на ЕК влизат:

I. Мрежа на ЕС срещу корупцията, обединяваща правоприлагащи органи, публични органи, практици, гражданско общество и други заинтересовани страни, ще действа като катализатор за превенция на корупцията в целия ЕС и ще разработва най-добри практики и практически насоки. Една от ключовите задачи на мрежата ще бъде да подпомогне Комисията да картографира общите области, където рисковете от корупция са високи в ЕС.

II. По-строги правила за борба с корупцията

Комисията предлага нова директива за борба с корупцията. Предложението модернизира съществуващата правна рамка на ЕС за борба с корупцията чрез:

а) Предотвратяване на корупцията и изграждане на култура на почтеност

  • Повишаване на осведомеността за корупцията, чрез провеждане на информационни и разяснителни кампании, изследвания и образователни програми за намаляване на корупционните рискове и престъпления.
  • Гарантиране, че публичният сектор отговаря на най-високите стандарти чрез налагане на задължение на държавите-членки да приемат ефективни правила относно свободния достъп до информация от обществен интерес, разкриването и управлението на конфликти на интереси в публичния сектор, разкриването и проверката на активи на държавни служители и регулиране на взаимодействието между частния и публичния сектор.
  • Създаване на специализирани антикорупционни органи и осигуряване на адекватни ресурси и обучение на органите, отговорни за превенцията и борбата с корупцията.

б) Един нормативен акт за всички корупционни престъпления и санкции

  • Хармонизиране на дефинициите на престъпленията, преследвани като корупция, така че да обхващат не само подкуп, но и незаконно присвояване, търговия с влияние, злоупотреба с функции, както и възпрепятстване на правосъдието и незаконно обогатяване, свързани с корупционни престъпления. Предложението прави всички престъпления съгласно Конвенцията на ООН срещу корупцията задължителни съгласно правото на ЕС и обединява корупцията в публичния и частния сектор.
  • Повишава нивото на наказателни санкции за физически и юридически лица и хармонизира утежняващите и смекчаващите обстоятелства.

в) Осигуряване на ефективни разследвания и наказателно преследване на корупцията

  • Инструменти за разследване: Държавите членки ще трябва да гарантират, че правоприлагащите органи и прокурорите разполагат с подходящи инструменти за разследване за борба с корупцията.
  • Имунитет или привилегии от разследване и наказателно преследване: Държавите членки ще трябва да гарантират, че привилегиите и имунитетът могат да бъдат отнети по време на разследвания за корупция чрез ефективен и прозрачен процес, предварително установен със закон, и то своевременно.
  • Въвеждане на минимални правила относно давността, за да се осигури достатъчно време за изправяне на корупционни престъпления пред съда.



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"