fbpx

Брюксел с нов финансов стимул за иновативни компании от ЕС

20 иновативни компании в ЕС ще бъдат подкрепени с бюджет до 50 000 евро всяка за ускоряване на решенията, интегриращи устойчивост (от климатични цели, до кръговост, нулево замърсяване и биоразнообразие), естетика (качество на опит и стил, извън функционалността) и включване (включително първо разнообразие, осигуряване на достъпност и достъпност).

Това става възможно, след като Европейският институт за иновации и технологии (EIT) стартира днес „EIT Community Booster – Scaling New European Bauhaus Ventures“.

Тази първа стъпка е част от по-широк бюджет в размер на 5 милиона евро за дейности на New European Bauhaus, подкрепяни от новата общност на EIT през 2021 до 2022 г. Поканата за подпомагане на EIT на общността е отворена до 17 декември 2021 г. Насърчава се стартирането и увеличаването на размера на предприятията да кандидатстват и да разширят начинанието си. Пилотна фаза на този бустер на Общността, стартирана в началото на 2021 г., вече подкрепи 13 начинания с общо 650 000 евро.

Бюджетът от 5 милиона евро е за:

  • предоставяне на услуги за ускоряване и подкрепа на нови европейски предприемачи, новатори и предприятия, свързани с Bauhaus;
  • създаване и мобилизиране на граждански инициативи;
  • предлагат предприемачески обучителни дейности и образователни ресурси за повишаване на квалификацията и учене през целия живот.

Успешните дейности на Общността на EIT за новия европейски Bauhaus, които вече са в ход, включват:

  • подпомагане на новатори и предприемачи от Централна и Източна Европа да развиват и стартират своя бизнес във връзка с Новия европейски Bauhaus благодарение на програмата EIT Jumpstarter;
  • отпускане на безвъзмездни средства за проекти, ръководени от граждани – от трансформиране на места за паркиране в детски площадки и работа с възрастни хора, до защитени от климата обекти на наследството;
  • интегриране на специфичен фокус на Нов европейски Баухаус в рамките на Климата през 2021 г. Той събира различни участници от 150 градове по света, за да повиши осведомеността относно климата, да наруши статуквото и да преосмисли пространствата, в които живеем и бъдещето, което искаме като граждани.



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"