fbpx

Исканията на бизнеса са брутална намеса на държавата в икономиката, смята президента Радев

Трябва да се уплашим, за да действаме адекватно, заяви председателят на АИКБ Васил Велев в изказването си по време на кръглата маса, организирана от президента Румен Радев. Темата й е ситуацията с високите цени на тока за бизнеса и предприемане на адекватни мерки за подпомагане и подкрепа.

Велев потвърди искането на работодателите държавата да ги компенсира с парите от свръхпечалбите на държавните компании, производители на електроенергия.

Той изчисли, че за последните две тримесечия само АЕЦ „Козлодуй“ е реализирала печалба от 1,8 млрд лева. Хубавото е, че тези пари ги имаме и те трябва да се върнат там, откъдето са взети, за да продължи животът, изтъкна Васил Велев. Ситуацията е безпрецедентна, цените на тока са скочили три пъти за няколко седмици, а спрямо миналата година – четири пъти, илюстрира моментната картина Велев.

В отговор държавният глава отбеляза, че доскоро Велев е бил силен радетел на минимум държава в икономиката. „Сега това, което предлагате е брутална намеса на държавата в икономиката. Това е изкривяване на всички пазарни механизми и връщане към едни други исторически времена„, коментира президентът.

Радев изтъкна, че е за предприемането на мерки за подкрепа, но трябва да се мисли и за периода след кризата и как тази брутална намеса ще се отрази тогава.

В рамките на дискусията бе изтъкнато, че са необходими предимно краткосрочни мерки, за предпочитане финансови, които да нормализират случващото се в момента. Премиерът Янев съобщи, че подобна програма ще бъде приета на правителственото заседане в сряда.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"