fbpx

България безнадеждно изостава с ваксинирането

Повече от 75% от възрастните граждани на ЕС вече са напълно ваксинирани, посочи в свое изявление председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя обаче акцентира на факта, че съюзът е останал отворен за света от самото начало и е продължил да изнася, дори когато ваксините са били оскъдни и в ЕС.

Защото знаехме, че ще победим COVID-19, само ако се борим с него навсякъде. И ще направим повече. Заедно с президента Байдън, ние се стремим към следващата година ваксинация от 70% в световен мащаб, подчертава фон дер Лайен. Припомняме, България е най-зле ваксинираната страна от съюза с около 20 процента ваксинирани.

През последните десет месеца Европейският съюз е изнесъл над 1 милиард дози ваксини по целия свят. Произведените в ЕС ваксини са доставени в повече от 150 страни на всички континенти – от Япония до Турция, от Великобритания до Нова Зеландия, от Южна Африка до Бразилия.

Ние доставихме около 87 милиона дози в страни с ниски и средни доходи чрез COVAX. Европейският съюз е най-големият износител на ваксини срещу COVID-19. Винаги сме споделяли справедливо ваксините си с останалия свят. Изнасяли сме толкова, колкото сме доставяли на граждани на ЕС. Всъщност поне всяка втора ваксина, произведена в Европа, се изнася, изтъква още председателят на ЕК.

Освен износа, ЕС ще дари през следващите месеци поне 500 милиона дози на най-уязвимите страни, информира още Урсула фон дер Лайен.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"