fbpx

БСП потвърди голямата лява коалиция с Кадиев, АБВ и Дончева

Лидерът на БСП Корнелия Нинова потвърди на брифинг в централата на партията, че ще има голяма лява коалиция. От думите й стана ясно, че тя е поела инициативата след решение на Националния съвет.

Разговорите се водят от поне 2-3 седмици, в много висока степен сме готови с някои от партиите и от утре започваме подписване на споразумения, уточни Нинова, като добави, че преговорите по някои въпроси ще продължат до 26 (когато е крайният срок за регистриране на парти и коалиции в ЦИК, б.р.).

Подписването на споразумения започва с АБВ, след това с “Нормална България“ на Георги Кадиев и остават с “Движение 21“ за уточняване на детайли и на подробности, информира още Нинова. Тя не пожела да коментира разбива ли се по този начин коалицията от предишния парламент „Изправи се! Мутри вън!“, в която участва „Движение 21“ на Дончева.

На тези избори БСП ще се яви във формата “БСП за България“, ще се регистрира с това име в ЦИК на 26 май. Сегашният формат на коалицията “БСП за България“ се запазва и досегашните партньори остават, като към тях ще се добавят и горепосочените формации, като Нинова изрично заяви, че в бъдещите листи няма да присъстват Румен Петков и Георги Първанов от АБВ.

Лидерът на БСП изтъкна, че голямата лява коалиция не е лесна, но е необходима за България, особено в условията на социално-икономическата криза и след управлението 10 години на ГЕРБ.

По думите й, България има нужда от лява политика и отваряне на ветрилото към ляво център.

Нинова изрази увереност, че до 25 май, когато е Националният съвет на БСП, който трябва окончателно да одобри формата, всичко ще бъде готово.

С много висока степен на увереност твърдя, че този нов и широк формат ще доведе до по-добър резултат за левицата и за партиите в ляво, ще отвори диалога към политики в ляво-център и ще даде възможност за промяна в политиките в България да бъдат лявоцентристки и отваря широка врата за едно лавоцентристко управление, добави Корнелия Нинова.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"