fbpx

Огромни дефицити от несъбирани задължения заварени в НАП

Системно не са събирани данъчни задължения, виждаме картина, позволила да се натрупат огромни дефицити в системата.

Така накратко финансовият министър Василев обрисува завареното в Националната агенция за приходите по време на съвместен брифинг с новите шефове на НАП Румен Спецов и на Агенция „Митници“ Павел Тонев.

В тази връзка Министерство на финансите започва проверка на фирмите, получили най-големи суми от държавата, като по данни на Асен Василев през 2020 година са дадени 15.8 млрд лева на частни компании. Справка показала, че 7 фирми са получили общо 3.4 млрд. лева През тази година до края на април 3 фирми са получили близо 1.3 млрд. лв., обяви още той.

Справката показва също, че от 2017 до 2020 г. НАП на основание 10-годишен давностен срок е отписала над 10 млрд. лева. Към момента не са събрани общо 9.9 млрд. лв. от тях. Най-големият длъжник дължи 161.6 млн. лв.

В същото време Националната агенция за приходите създаде специална рубрика „Прозрачно управление“, където са представени статистическа информация и данни, решенията по Закона за достъп до обществена информация, основните стратегически и оперативни документи и отчетите за дейността на НАП.
Информацията, която е от обществен интерес, е свързана със събиране на публични вземания, контролната дейност и получателите на обществен ресурс ще бъде периодично допълвана. 

В рубриката има секция със списък на 17632 фирми със задължения над 5000 лева. Първа в списъка е фирмата Корина БГ с адрес Кърджали, която именно дължи 161.6 млн. лв, като задължението е от декември 2016 година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"