fbpx

„Булгаргаз“ не е в лошо финансово състояние, установи служебният кабинет

Булгаргаз не е в лошо финансово състояние, заяви след заседанието на Министерски съвет енергийният министър Росен Христов. Компанията има нужда от финансово стабилизиране, поради проблеми с приходите, свързани с ниската събираемост от топлофикационните дружества и повишаването цената на природния газ, допълнено от това, че търговците искат по-бързи и авансови разплащания от държавното дружество.

За да стабилизира финансовото състояние на „Булгаргаз“, държавата ще отпусне 800 млн. лева заем на дружеството, посочи Христов.

По другата „гореща“ тема – интерконекторът, от думите на Христов става ясно, че сред основите проблеми са възраженията на противопожарната служба, свързани с обекта и по точно – липса на път, по който при нужда противопожарните коли могат да стигнат до съоръжението.

Стана ясно, че утре при президента Радев има среща с шефа на гръцката фирма строител „Авакс“, с който да бъдат обсъдени най-кратките възможни срокове за довършителните дейности.

Според Христов може да се очаква, че в началото на септември газовата връзка ще е готова, а проблемът с вписването в Търгавския регистър на сгрешените имена на един от гръцките представители също ще бъде решен скоро.

Във връзка с трите танкера с втечнен газ, договорени от кабинета „Петков“, министърът коментира, че компанията „Шение“, с която се водят разговорите е сред най-добрите, тя е производител и няма посредници, но проблемът е разтоварването на газа, тъй като слотовете в Ревитуса и Турция са резервирани и в момента се търсят начини за тяхно ангажиране. Помолили сме „Шение“ за отсрочка, докато се намери решение. Освен това се търсят и други източници, като ще се действа на принципа най-добра цена. Без да конкретизира, Христов посочи, че предложената цена от „Шение“ е пазарна.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"