fbpx

ICGB опроверга служебната власт: интерконекторът е готов и запълнен с газ

Към настоящия момент всички основни строителни дейности по реализация на проекта (газовата връзка с Гърция) са завършени, а от средата на юни всички съоръжения са загазени и тествани успешно с реални количества природен газ.

Това се казва в официално съобщение на проектната компания ICGB, с което се опровергават някои от основните твърдения на служебния кабинет.

Изтъква се, че газопроводът и всички прилежащи наземни съоръжения – седем кранови възела, две газоизмервателни станции и един диспечерски център, са завършени и технически изправни, което е установено както от строителния надзор на проекта, така и от редица проверки и тестове, проведени в последните месеци.

Към днешна дата всички 182 км и прилежащите съоръжения са запълнени с природен газ при налягане 40 бара. Тече изпълнението на съпътстващи дейности, които нямат пряко отношение към експлоатацията на интерконектора, но са част от заложените дейности по проект.

Припомняме, една от вчерашните реплики на служебните министри е, че не са открили газ по време на инспекцията си на интерконектора.

Става ясно още, че ICGB е входирала в Министерството на регионалното развитие и благоустройството актуализирано предложение за въвеждане на етапност на изпълнение на оставащите дейности до старт на търговската експлоатация на съоръжението.

В момента се изпълняват довършителни дейности, които ще бъдат обособени в етапи спрямо приоритета им за старт на експлоатация на съоръжението, като гръцката строителна фирма AVAX е подала към ICGB края на август като срок за финализиране на дейностите от етап 1.

Основната цел е всички необходими за старт на търговската експлоатация дейности да бъдат приоритетно извършени в етап 1, което да позволи навременен старт на преноса на природен газ по интерконектора. Всички останали дейности, които не са пряко свързани с експлоатацията на съоръжението, са обособени в самостоятелен етап. Те ще продължат да се изпълняват паралелно с експлоатацията на съоръжението. 

В етап 1 като най-приоритетни дейности са включени: изпълненото вече строителство на газопровода и наземните съоръжения, както и тестване на катодна защита, полагане на знаци по газопровода, завършване интеграцията и тестването на SCADA системата за автоматичен контрол и управление на интерконектора, тестване на противопожарната система на диспечерския център и др.

Сред обособените в отделен етап дейности са: довършване на полагане на резервен оптичен кабел, изпълнение на противоерозионни мерки по трасето на газопровода, довършване на път към ГИС Стара Загора. 

Всички посочени дейности са част от ангажиментите на гръцката фирма AVAX, която изпълнява договора за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на газопровода.

В заключение се подчертава, че интерконекторът, който може да обезпечи почти изцяло вътрешното потребление на природен газ на България, е на финален етап от реализация, като с оглед скорошното въвеждане в търговска експлоатация на съоръжението, ICGB разчита на активно и целенасочено институционално съдействие.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"