fbpx

Бюджет 2021 – разходи по Covid-кризата и нищо друго

Бившият заместник финансов министър Георги Кадиев е поредният експерт, който коментира, че проектът за Бюджет 2021 е на правителство, което не смята да управлява догодина.

„Всички заявки на премиера Бойко Борисов за харчене в различни посоки говорят за човек, който няма намерение да управлява дълго време. Правят се излишни харчове, приходите не се изпълняват. 2020 година е сложна, 2021 година ще е също толкова сложна“, заяви Кадиев пред БНР.

Той задава и въпроса защо, след като финансовото министерство твърди, че от януари до септември има бюджетен излишък от 890 млн. лева, в края на годината ще излезем на минус от 4,4%, което е около 5,1 млрд. лева.

„Няма физическо време за усвояване на такива суми“, убеден е Кадиев, като изразява сериозните си съмнение в достоверността на статистиката, подавана от НСИ, който според него е „натискан“ от МФ.

Финансистът аргументира съмненията си с данните на НСИ за спада на потреблението у нас през второто тримесечие, спрямо същия период през 2019 година. Според НСИ цифрата е само 0,2 %, което за Кадиев е невъзможно при положение, че това са месеците с най-строга карантина заради коронавирусната епидемия.

Георги Кадиев изтъква, че най-сериозното впечатление, което прави Бюджет 2021, е, че освен разходи по Covid-кризата, няма почти нищо друго ново.

„Има сериозен ръст на разходите и номинален ръст на приходите от 2 млрд. лева, което според мен ще е трудно за изпълнение“, коментира той. По думите му, освен очакваните 600 млн. лева от концесионната такса за Летище София, не се виждат другите източници на приходи. „В година, в която няма ръст на икономиката, обикновено няма ръст на събираемостта на данъците, защото хората започват да компенсират липсващи приходи като бавят данъци или ги крият. Крайният резултат ще бъде липса на приходи. Това е рискът пред бюджета за 2021 година“, допълва Кадиев.

Той е убеден, че управляващите не знаят какво искат. Логиката при икономическа криза, по думите му, е да се помага на тези, които губят доходи, а това е частният сектор, защото бизнесът не върви. Вместо да се дават по 50 лева отгоре на пенсионерите, които въпреки ниските си пенсии не губят доход и по 40 лева на дете, което не решава нищо, е необходимо да се направят данъчни облекчения за определени сектори, като например – данъчни облекчения за работещите майки, защото се стимулират тези, които работят.

Според Кадиев може да се търси още намаляване на корпоративния данък за малките компании, мерки за по-бързо възстановяване на ДДС, да няма авансово събиране на корпоративния данък.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"