fbpx

„Чирен“ с 16% годишен спад на съхранявания газ

Към 28 януари количествата, които са съхранени в газовото хранилище „Чирен“ са 32% от общия му технически обем от 550 млн. куб. м., информира изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов в интервю за бТВ.

По повод на запълняемостта на съоръжението Малинов коментира, че то има своите специфики и се използва за покриване на сезонните неравномерности на природен газ в България. Поради тази причина работи на двусезонен график – нагнетателен сезон и добивен сезон, като нагнетателният спира в края на октомври, а от началото на ноември започва добивният, в който се черпят количества от Чирен.

Спрямо същата дата на 2021 г. съхраняваните количества имат спад от 16%, отбелязва Малинов, като обяснява, че това е функция и от края на нагнетателния сезон, в който е имало по-малко газ в сравнение с предходната година. В края на октомври нагнетените количества са били с около 20% по-малко – до около 75% от общия обем спрямо предходните две години, когато сме достигали 95-99%.

Припомняме, преди дни от Газпром съобщиха, че подземните газови хранилища в Европа са достигнали исторически минимуми на запълване, като причините за това са комплексни.

По повод съобщението от ЕК, че проектът за разширяване на Чирен ще получи 78 млн. евро безвъзмездно финансиране от ЕС, Малинов споделя,че новият проект ще доведе до удвояване на обема. Ако в момента той е 550 млн. куб. м, се предвижда той да достигне 1 млрд. и съответно да удвои капацитета за добив и съхранение на дневна база, който сега е около 4.7 млн. куб. м. на ден, а плановете са да достигне между 8 и 10 млн.

Става ясно, че „Булгартрансгаз“ очаква значителен интерес от търговци и доставчици на природен газ за ползване на хранилището, с цел покриване на флуктоациите в пазара, характерни не само за България, но и за съседните държави.

Увереност за бъдещ търговски интерес дава освен високата запълняемост на газохранилището, която през предходните години, с изключение на 2021 г, надминава 95%, но и това, че проектът за разширение е в много тясна синергия с терминала за втечнен природен газ в Александруполис (от който „Булгартрансгаз“ притежава 25% б.р.).

Във връзка с увеличаващото се напрежение по границата на Русия и Украйна Малинов коментира, че заради количествата, които са по-малко на разположение в момента в Чирен, има известен риск евентуално прекъсване или ограничаване на доставките да засегне пазара в България. Освен това по-ниските количества правят и тегленето на газ от хранилището по-трудно.

Той обаче допълва, че има осигурени алтернативни маршрути и източници, както е по изисквание на Европейската комисия. Ние в момента имаме достатъчно свободен технически капацитет, който да бъде входен от държави-членки на ЕС, а именно от Гърция при Сидерокастро, както и от Румъния, за да осигурим необходимите количества не само за уязвимите потребители, заявява Владимир Малинов.

По думите му, за момента няма данни за потенциално прекъсване или намаляване на доставките както за България, така и за региона.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"